Miedź | ||
Miedź pomaga w procesie powstawania kości, hemoglobiny i czerwonych krwinek. Miedź sprzyja wchłanianiu żelaza z przewodu pokarmowego. Ten pierwiastek wpływa na układ nerwowy i stawy. Niedobór miedzi może prowadzić do osteoporozy oraz wraz z obniżeniem zawartości miedzi we krwi spada wchłanianie żelaza oraz produkcja czerwonych ciałek krwi co powoduje anemię. Mikroelement ten wzmacnia naczynia krwionośne, kości, ścięgna i nerwy. Niska zawartość miedzi we krwi obniża też liczbę białych ciałek krwi a co za tym idzie zwiększa podatność na przeziębienia i infekcje. Może zapobiegać arytmii serca i nadciśnieniu tętniczemu. Z jej niedoborem związane są często niepłodność i poronienia oraz spadek odporności organizmu.
Artykuły:
Miedź - znaczenie biologiczne
Data dodania: 2011-11-05 00:59:23, Wyświetlony 12312 razyMiedź potrzebna jest do tworzenia się krwinek czerwonych, wchodzi w skład hemocyjaniny, wpływa pozytywnie na błonę otaczającą komórki nerwowe, bierze udział w przesyłaniu impulsów nerwowych. Wchodzi w skład enzymu o działaniu przeciwutleniającym, zwanego dysmutazą ponadtlenkową, chroniącego błony komórkowe przed wolnymi rodnikami. Ponadto bierze udział w tworzeniu tkanki łącznej (wiązania krzyżowe w cząsteczkach kolagenu i elastyny katalizowane przez oksydazę lizylową) i syntezie prostaglandyn, związków zwanych hormonami miejscowymi, wpływających między innymi na czynność serca i ciśnienie tętnicze krwi.